Slovenski reprezentativac Žiga Jeglič je odlukom Arbitraže za sport (CAS) kažnjen sa osam mjeseci zabrane nastupa zbog antidoping prekršaja tokom Zimskih olimpijskih igara 2018.

Svjetska antidoping agencije (WADA) je djelimično suspendirala doping laboratoriju štokholmskog univerziteta „Karolinska“ zbog neispravne GC/C/IRMS metode testiranja uzoraka.

Ministarstvo sporta Vlade Crne Gore i Crnogorski olimpijski komitet su organizovali prijem i radni sastanak za Amira Avdagića, predsjednika Istočnoevropske antidoping organizacije.

U ime Vlade Republike Makedonije, direktor Agencije za mlade i sport Darko Kaevski sa saradnicima primio je u Skoplju, u  radnu posjetu, predsjednika Istočnoevropske antidoping organizacije (EERADO) Amira Avdagića, koji je u ime WADA Svjetske antidoping agencije i EE RADO upoznao domaćine sa obavezama Makedonije u borbi protiv dopinga u sportu.

Avdagić je podsjetio Vladu Makedonije na obavezu poduzimanja mjera prema WADA Svjetskoj antidoping agenciji i rokove za ispunjavanje navedenih obaveza. Radi se o 6 kritičnih mjera (sa rokom izvršenja 01.09.2018.godine), 19 mjera viskog prioriteta (sa rokom izvršenja 01.12.2018.godine) i 9 važnih mjera (sa rokom izvršenja 01.03.2019.). Usaglašeno je da Makedonija mora pokrenuti aktivnosti na jačanju kapaciteta Nacionalne antdoping komisije kako bi ispunila navedene obaveze.

Kao ključni prioriteti naglašeni su budžet za doping kontrole, formiranje registrovane test grupe sportista, donošenje normativnih akata za procesuiranje lica koja su počinila povredu antidoping pravila, uspostava sistema terapijskih izuzeća i drugi.

Dogovoreno je da se ovogodišnji redovni sastanak Upravnog odbora Istočnoevropske antidoping organizacije – EE RADO održi u Skoplju početkom septembra ove godine, na kome će učestvovati predstavnici WADA te najviši predstavnici izvršne vlasti u Makedoniji.

Direktor Kaevski je u ime Vlade Makedonije izrazio zahvalnost predsjedniku  EE RADO Amiru Avdagiću na kontinuiranoj podršci i saradnji u borbi protiv dopinga u sportu.

Predsjednik Istočnoevropske antidoping organizacije (EERADO) Amir Avdagić susreo se u Tirani sa predsjednikom Nacionalne antidoping organizacije (OKADA)  Klodian Allajbeu, te predstavnicama odbora OKAD – a Violeta Shqevi i Albana Daka.

Mjera zabrane takmmičenja u trajanju od 2 godine izrečena je Davoru Mijoviću, kickboxeru kluba „Sveti Georgije“ iz Banja Luke, od strane Kickboxing saveza BiH.

Agencija za antidoping kontrolu je u srijedu 13.06. u prostorijama Olimpijskog komiteta Bih održala edukativno predavanje za naše predstavnike na predstojećim Mediteranskim igrama.

Prilog Televizije Sarajevo o dopingu u Bosni i Hercegovini možete pogledati na sljedećem linku

(29:22)

Povodom obilježavanja „Dana poštenog takmičenja“ (Play True Day) u utorak 10.04. je na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru održano edukativno predavanje na temu „Štetni utjecaj dopinga u sportu“.

Univerzitet u Lozani, i njegova jedinica za istraživanje i ekspertizu u antidopingu (REDs) bili su domaćini godišnje skupštine i radionice INADO (Instituta za nacionalne antidoping organizacije) pod nazivom „Priča o dva Kodeksa“, u okviru kojih je aktivno sudjelovao pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH Amir Avdagić.