Sporazumi o znanstveno-istraživačkoj i stručnoj suradnji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine potpisani su danas u Mostaru.

Svjetska antidoping agencija (WADA) je objavila Listu zabranjenih sredstava za 2024 i sažetak izmjena u odnosu na Listu iz 2023. godine.

Lista zabranjenih sredstava je jedan od osam međunarodnih standarda koji su obavezni za sve potpisnice Svjetskog antidoping kodeksa (Kodeksa). Ona označava koje su tvari i metode zabranjene na takmičenju i van takmičenja i koje su tvari zabranjene u pojedinim sportovima. Lista  za 2024. godinu je objavljena u Službenom glasniku BiH broj 79/23 [17.11.2023.].

Među najznačajnijim izmjene Liste su promjene u vezi tramadola, koji je ubuduće zabranjen na takmičenju, zatim korištenje krvne plazme i glukortikosteroida.

Lista stupa na snagu 01. 01. 2024. godine.

Listu, pojašnjenja i monitoring program za 2024. možete naći na linkovima ispod

- Lista zabranjenih sredstava 2024.

- Monitoring program 2024.

- Sažetak izmjena Liste zabranjenih sredstava 2024.

- Ključne izmjene Liste 2024.

Deveta sjednica Konferencije država potpisnica UNESCO Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu (COP9) održana je u sjedištu UNESCO-a u Parizu, okupivši više od 400 učesnika, uključujući i predstavnika Bosne i Hercegovina Amira Avdagića, te visoke goste, promatrače i partnere.

Agencija za antidoping kontrolu BiH (ADA BiH) posvećena je očuvanju onoga što je suštinski vrijedno u sportu, onoga što nazivamo “sportskim duhom“.

Odbor za žalbe Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je izrekao kazne zabrane učešća u sportu dvojici bosanskohercegovačkih sportista.

Odbor za saslušanje Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, nakon provedenih postupaka, je izrekao kazne za 3 sportista, i to 2 boksera i 1 rukometaša.

Bosanskohercegovačkom kikbokseru Fehimu Omerhodžiću izrečena je kazna zabrane bavljenja sportom u trajanju od četiri godine zbog korištenja nedozvoljenih supstanci.

Antidoping zajednica širom svijeta okuplja se kako bi proslavila i obilježila Play True Day – dan koji je posvećen čistom sportu i podizanju svijesti među sportistima, sportskom javnošću i ostalima o važnosti prevencije dopinga.

U skladu sa Međunarodnom konvencijom protiv dopinga u sportu, Svjetskim antidoping kodeksom, Zakonom o sportu u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ br. 27/08, 102/09, 66/16), Međunarodnim standardom za testiranja i istrage i Programom obuke doping kontrolora za period 2023.-2025. Agencije za antidoping kontrolu BiH, pozivaju se zainteresirana fizička lica da se prijave na Javni poziv za obuku, certificiranje i akreditiranje/reakreditiranje doping kontrolora.

Detalji, uvjeti, informacije o potrebnoj dokumentaciji i prijavni obrazac su dostupni na sljedećim linkovima

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je tokom 2022. godine evidentirala tri doping pozitivna slučaja u Bosni i Hercegovini.