Na sjednici Evropskog komiteta za Svjetsku antidoping agenciju WADA održanoj danas u Strazburu razmatrana su najznačajnija pitanja iz antidopinga u Evropi te su donesene odluke u vezi sa stavovima Evrope na predstojećim sjednicama Izvršnog odbora WADA.

Razmatrane su teme procesa revizije Svjetskog antidoping kodeksa koji bi trebao stupiti na snagu 2021.godine, procedure izbora predsjednika WADA i nove OneVoice platforme. Nadzorni odbor Antidoping konvencije Vijeća Evrope razmatrao je mogućnost revizije navedene Konvencije i usvojio je aneks koji se odnosi na Listu zabranjenih sredstava za 2019. godinu.

Posebno pažnja je posvećena nedavnoj odluci Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Mutu i Pechsteinova kao i zaključcima Konferencije ministara sporta održanoj u Gruziji.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava je nedavno odlučio da Mutu i Pehsteinova nisu imali fer suđenje pred Arbitražom za sport (CAS) jer im je onemogućeno javno saslušanje.

U drugom dijelu sastanka su razmatrani izvještaji o primjeni Antidoping konvencije Vijeća Evrope u Azerbejdžanu, Bugarskoj i Litvaniji te izvještaj o realizaciji antidoping akcionog plana u Ruskoj Federaciji.

Na intervenciju predstavnika iz Bosne i Hercegovine, inače presjednika Istočnoevropske antidoping organizacije EE RADO Amira Avdagića, odgođeno je pokretanje procedure proglašenja Crne Gore i Albanije državama koje nisu ispunila obaveze iz Konvencije.