Lista zabranjenih sredstava (LZS) predstavlja međunarodni standard kojeg donosi Svjetska antidoping agencija - WADA (World anti-doping Agency) najmanje jedanput godišnje još od 2004. godine.

Značaj postojanja i objavljivanja LZS jeste, između ostalog, da se sportisti, kao i svo njihovo pomoćno medicinsko osoblje, upoznaju koje su to supstance zabranjene, te čije prisustvo u uzorku sportiste (urin ili krv) povlači moguće odgovarajuće zdravstvene i pravne posljedice na sportistu, njegovu karijeru i njegovo osoblje

Uvrštavanje supstance ili metode na Listu razmatra se ako WADA vlastitom odlukom utvrdi da supstanca ili metoda zadovoljavaju dva od ova tri kriterija:

  • medicinski ili drugi naučni dokaz, farmakološki efekat ili iskustvo da supstanca ili metoda, pojedinačno ili u kombinaciji s drugim supstancama ili metodama, imaju potencijal poboljšati ili da poboljšavaju sportsku izvedbu;
  • medicinski ili drugi naučni dokaz, farmakološki efekat ili iskustvo da je korištenje supstance ili metode stvaran ili potencijalni rizik za zdravlje sportiste;
  • odluka WADA-e da se korištenjem supstance ili metode krši sportski duh kako je opisano u uvodu Svjetskog antidoping kodeksa.

U poglavljima LZS se nalaze razvrstane supstance, kao i metode prema grupama čija je primjena zabranjena samo na takmičenju, na takmičenju i izvan takmičenja, te one čija je primjena zabranjena u pojedinim sportovima.

Također, određene supstance su označene kao „specifične“ čime se ukazuje na mogućnost da je njihovo unošenje bilo nenamjerno ili bez svrhe poboljšanja performansi sportiste. Navedena podjela je uspostavljena zbog različitih pravnih implikacija na sportistu (što tačnijeg određivanja individualne odgovornosti)