Zimske olimpijske igre u južnokorejskom Pyeochangu 2018. godine bit će prva Olimpijada na kojoj će doping kontrole izvršiti nezavisno tijelo za testiranje (ITA), objavio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u nedjelju.

MOK već neko vrijeme radi na uspostavi ITA kao nezavisnog tijela za testiranje koje bi preuzelo doping testiranja od MOK –a i međunarodnih saveza.

„Pomagat ćemo, ali će testiranja u Pyeongchang bit će pod nadležnošću ITA,“ izjavio je šef medicinskog odjela MOK – a, Richard Budgett.

„Nadležnost će biti testirana u Pyeongchangu  u preliminarnom obliku.“

„Nadležnot će biti prebačena na ITA. Resursi MOK – a stajat će im na raspolaganju,“ istaknuo je on.

Do Olimpijade u Riju 2016. godine, nadležnost za testiranje na Olimpijskim igrama je imao MOK. Budgett je izjavio da ITA neće biti u poziciji da preuzme doping testiranja od međunarodnih federacija do februara sljedeće godine, ali će biti operativna u Pyeongchangu i određivat će koga treba testirati, kada i na koje supstance.

MOK će u prvih nekoliko godina pružiti financijsku podršku za ITA u prvih nekoliko godina, ali su uvjereni da će nova organizacija moći samostalno raditi nakon što počne naplaćivati usluge od sportskih federacija.