Proteklog vikenda održan je 10. međunarodni plivački miting „Banja Luka Open 2017“ u okviru kojeg je realizovana edukativna kampanja „Athlete Outreach.“

Info pult Agencije za antidoping kontrolu BiH je posjetilo više od 100 sportista svih uzrasta od čega je većina provjerila svoje poznavanje oblasti antidopinga putem multimedijalnog kviza,  te se slikala sa sloganom SAY NO TO DOPING, a na kraju su im uručeni edukativni materijali o proceduri doping kontrole i terapisjkim izuzećima, a također su i upoznati o opasnostima i posljedicama korištenja dopinga.

Plivački miting “Banjaluka open 2017.” nalazi se u kalendarima Evropske plivačke federacije (LEN) i Svjetske plivačke federacije (FINA) i ove godine je okupio 368 plivača, iz 36 klubova iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kanade, Hrvatske, Italije, Letonije, Makedonije i Slovenije.

„Athlete outreach“ je kampanja osmišljena od strane Svjetske antidoping agencije (WADA) putem koje se želi doći do što većeg broja, ne samo sportista, nego i trenera i drugog osoblja sportista, i pružiti im informacije o dopingu i njegovim posljedicama. Program ima za za cilj podizanje svijesti i osiguravanje da sportisti budu dio rješenja problema dopinga u sportu.

Kampanja je realizovana uz veliku pomoć organizator mitinga, Plivačkog kluba „Olymp“ iz Banja Luke bez čije podrške bi je bilo moguće sprovesti.