Edukativno predavanje studentima Panevropskog univerziteta „Apeiron“  povodom Dana poštenog takmičenja bit će održano u ponedjeljak 10.04.2017, u prostorijama fakulteta u Banjoj Luci.

Predavanje na temu „Štetni uticaj dopinga u sportu“ će održati mr. Sead Mulić, a nakon predavanja studenti će dobiti edukativne brošure te moći postaviti pitanja iz oblasti borbe protiv dopinga u sportu.

Dan poštenog takmičenja (Play True Day)  je pokrenut 2014. godine od strane 17 južnoameričkih država, koje su, uz saradnju sa Svjetskom antidoping agencijom (WADA) i na osnovu Deklaracije iz Montevidea, proglasile 10. april Danom bez dopinga – Dan poštenog takmičenja.

Prvih nekoliko godina, Dan poštenog takmičenja je obilježavan samo u južnoameričkim zemljama, ali 2016, 5 evropskih zemalja (Slovenija, Estonija, Latvija, Hrvatska i Malta) su odlučile da obilježavaju ovaj dan u Evropi. U okviru Erasmus + projekta „Prevencija dopinga među mladima kroz vršnjačko učenje“ sproveli su brojne preventivne aktivnosti 10. aprila ili u danima uoči ili neposredno nakon tog datuma. Obilježavanju se pridružila i Rumunija. Ove godine se očekuje da će se obilježavanju Dana poštenog takmičenja pridružiti i druge zemlje, nacionalne i međunarodne federacije.

Namjera Dana poštenog takmičenja je da podsjeti ljude o moralnoj neprikladnosti korištenja i opasnostima dopinga po zdravlje.

Sport bez dopinga je globalna misija i Dan poštenog takmičenja je primjer kako se ta borba može voditi zajednički širom svijeta.