Doping komisija Švedske sportske konfederacije obavijestila je Agenciju za antidoping kontrolu BiH da je u uzorku bosanskohercegovačkog boksera Ivana Šakića, prilikom doping kontrole na takmičenju u Švedskoj, utvrđeno prisustvo zabranjene supstance dehydrochlormethyltestosterone, čime je prekršen član 2.1 Svjetskog antidoping Kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Bokseru borilačkog kluba „Winner“ iz Prijedora je izrečena mjera zabrane takmičenja u trajanju od 4 godine.

Zabranjena supstanca dehydrochlormethyltestosterone, prema Listi zabranjenih sredstava za 2016. („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 88/15 od 17.11.2015. godine) pripada grupi „S1. ANABOLIČKA SREDSTVA, egzogeni anabolički androgeni steroidi.“

Supstanca je na tržištu poznata pod nazivom „TURINABOL“ i pokazuje anabolički efekt u kombinaciji sa relativno niskom androgenom komponentom. Nije steroid koji uzrokuje brz dobitak na snazi, težini i mišićnoj masi, nego se rezultati očituju dobijanjem mišićne mase i snage ako se uzima tokom nekoliko sedmica. Efekti zavise od doze.

Popularan je zbog činjenice da se njegovi metaboliti brzo izlučuju urinom. Neželjeni efekti korištenja ovog steroida su smanjenje produkcije testosterona, ginekomastija, akne, bolovi u stomaku i nekontrolirano agresivno ponašanje.