T.J. Dillashaw je suspendovan na dvije godine od strane USADA zbog korištenja zabranjene supstance EPO. Njegov uzorak je bio pozitivan nakon testiranja tokom priprema za UFC meč u kategoriji „Muha“ protiv Henry Cejuda. Dillashaw je izgubio taj meč.

Nakon što je objavljena vijest o pozitivnom nalazu Dillashaw je dobrovoljno predao titulu u bantam kategoriji, prvi put osvojenu 2014. godine pobjedom protiv Renana Baraoa. Titulu je odbranio dvaput prije nego što ju je izgubio 2016. godine porazom od Dominicka Cruza, da bi je ponovo vratio nokautom protiv Cody Garbaranta novembra 2017.  Ponovo ju je odbranio augusta 2018. pobjedom protiv istog borca.

Zanimljivo je da ga je upravo Garbrandt prvi optužio za korištenje dopinga kada je 2017. izjavio da Dillashaw „koristi sve“.

EPO je inače uobičajeno ime za rekombinantni ljudski eritropoetin . Riječ je o „peptidnom hormonu koji se koristi za stimulaciju crvenih krvnih zrnaca.“ Običn ose unosi putem injekcije.

Ključna revizija Svjetskog antidoping kodeksa (Kodeks) i povezanih međunarodnih standarda, kao i usklađivanje sa bile su glavne teme 15. Simpozija Svjetske antidoping agencije (WADA) održanog 13. i 14. marta u švicarskom Lausanneu, u kojem je učestvovao i pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine Amir Avdagić.

Pet sportista iz Austrij, Kazahstana i Estonije su uhapšeni prošle srijede u antidoping raciji na Svjetskom prvenstvu u nordijskom skijanju održanom u austrijskom Seefeldu, izjavila je austrijska policija.

U ovosedmičnom izdanju emisije "Tribina" razgovaralo se o pitanjima dopinga i prava u sportu. Gosti su bili Amir Avdagić, predsjednik Istočnoevropske regionalne antidoping organizacije (EE RADO) i pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH, i Petra Pocrnić Perica, arbitar Arbitražnog suda za sport (CAS) u Lausannei. Urednik i voditelj emisije je Tomislav Cvitković.

U nastavku možete ogledati dokumentarni film njemačke televizije "Das Erste" u kojem bivši skijaš i doping prestupnik, Austrijanac Johannes Dürr govori o šokantnim razmjerima nejgovog doping programa.

Film na engleskom jeziku možete pogledati ovdje.

 

Rukometaš RK „Bosna – Centrotrans“ iz Visokog, Faruk Čolo, je kažnjen jednom godinom zabrane nastupa zbog korištenja nedozvoljenih supstanci, pronađenih u njegovom uzorku prilikom antidoping testiranja na takmičenju.

Svjetska antidoping agencija je u četvrtak objavila da je laboratorija u Štokholmu suspendirana na šest mjeseci, uz njenu retroaktivnu primjenu počevši od augusta kada je odluka prvi put objavljena.

Na sjednici Evropskog komiteta za Svjetsku antidoping agenciju WADA održanoj danas u Strazburu razmatrana su najznačajnija pitanja iz antidopinga u Evropi te su donesene odluke u vezi sa stavovima Evrope na predstojećim sjednicama Izvršnog odbora WADA.

Predsjednik Istočnoevropske regionalne antidoping organizacije Amir Avdagić održao je radni sastanak sa Komisijom za antidoping Crne Gore.

Predstavnici Crne Gore iz Komisije i Olimpijskog komiteta su se u ime Ministarstva sporta Crne Gore i Vlade Crne Gore zahvalili Avdagiću na ekspertskoj pomoći.

Ispunjavanje obaveza Crne Gore prema Antidoping konvenciji Vijeća Evrope, kontribucija Crne Gore Svjetskoj antidoping agenciji i ispunjavanje obaveza prema Međunarodnom standardu za usklađenost sa Kodeksom bile su neke od tema sastanka.

Danas je u Podgorici potpisan Protokol o saradnji između Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine i Komisije za antidoping Crne Gore.