Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Državne komisije BiH za saradnju sa UNESCO-m Adil Osmanović, prisustvovao je 40. generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu.

Ministar se obratio učesnicima, te je tom prilikom izrazio podršku predloženom programu UNESCO-a za naredni period, i istakao opredijeljenost Bosne i Hercegovine za izgradnju modernog obrazovnog sistema orijentisanog ka potrebama tržišta rada i zasnovanog na cjeloživotnom učenju.

“Upravo UNESCO daje veliki doprinos u unapređenju stanja u oblasti obrazovanja, a uz podršku UNESCO ureda u Sarajevu u toku su aktivnosti na izradi okvira za prikupljanje podataka za obrazovanje u Bosni i Hercegovini, u skladu s ciljem 4 održivog razvoja. U oblasti nauke snažno podržavamo inicijative i projekte koji  doprinose da se kroz  zajednički rad i otvoren pristup nauci  dođe do odgovora na globalna pitanja i izazove, te cijenimo neophodnim  veća izdvajanja sredstava za aktivnosti u oblasti nauke”, rekao je Osmanović.

Među ostalim prioritetima saradnje sa UNESCO-m, Osmanović je posebno naglasio sprečavanje nasilja na sportskim terenima i sprečavanje dopinga u sportu kao i borbu protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima i regionalnu saradnju u ovoj oblasti. Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina članica Komiteta za svjetsku baštinu gdje svojim radom želi dati doprinos očuvanju, zaštiti i promociji kulturne i prirodne baštine svijeta.