Pet sportista iz Austrij, Kazahstana i Estonije su uhapšeni prošle srijede u antidoping raciji na Svjetskom prvenstvu u nordijskom skijanju održanom u austrijskom Seefeldu, izjavila je austrijska policija.

Racija je dio šire operacije koja je ciljala „kriminalnu organizaciju“ iz Njemačke za koju se sumnja da se bavi krvnim dopingom već godinama, navodi se u izjavi policije.

Vjeruje se da je glavna osoba ove organizacije 40 – godišnji doktor, koji je također uhapšen u Njemačkoj.

Uhapšeno je ukupno 9 osdoba u 16 racija provedenih u Seefeldu i Njemačkoj, navodi austrijska policija, dodavši da je operacija koordinirana sa njemačkim vlastima. Jedan od sportista je čak uhvaćen u dopingovanju, navodi izvor.

Kancelarija državnog tužitelja u Minhenu ke izjavila da je istraga pokrenuta nakon izjava austrijskog skijaša i doping prestupnika Johannesa Duerra za jednu njemačku televiziju početkom godine.

Duerr, koji je uhvaćen zbog doping prekršaja tokom Zimske olimpijade u Sočiju 2014., dao je izjavu za njemački ARD u januaru ove godine.

Svoje uhapšenih sportista je iz Austrije, dvoje iz Estonije i jedno iz Kazahstana, navodi policija

Austrijski mediji su citirali zvaničnika domaće skijaške federacije koji je navo da su uhapšeni skijaši Max Hauke i Dominik Baldauf.

“Sportisti su uhvaćeni tokom primjene nedozvoljenih metoda i supstanci. Nažalost, šokiran sam jer je među njima i dvoje austrijskih sportista, Baldauf i Hauke. Obojica su pritvoreni,“ izjavio je sportski direktor federacije Markus Gandler za novinsku agenciju APA.

Svjetska antidoping agencija (WADA) je izjavila da je roslijedila informacije za istragu.

“Racije su bile dio šire policijske akcije koja je ciljala kriminalce iz nekoliko evropskih država, i WADA – in Odjel za istrage i obavještajne podatke je pružio informacije i pomoć tijelima zaduženim za ovu operaciju,“ izjavila je WADA.

Istraga je trajala nekoliko mjeseci nakon sumnje u „prevaru u vrhunskom sportu“ i „korištenje zabranjenih supstanci i metoda u doping svrhe“.

(Foto: Sportsnet.ca)