U okviru aktivnosti Centra za prava u sportu u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), u ponedjeljak 15.10.18. održan je radni sastanak članova Vijeća sportske arbitraže (VSA) i pravnika, članova Stegovne komisije Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA), kojem je prisustvovao i pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH Amir Avdagić.

Sastanku su, osim Avdagića i pravnog zastupnika HZTA, Marka Gaševića, prisustvovali i : zamjenik glavnog državnog odvjetnika Darko Klier, sutkinja Visokog trgovačkog suda u Zagrebu Alica Pelicarić, sudac Visokog trgovačkog suda u Zagrebu Josip Turkalj, javnobilježnička prisjednica Marija Glibota, zagrebačka odvjetnica Ines Margetić, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Gordana Korotaj, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske Dražen Jakovina, sudac Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Tomislav Tomašić, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Renata Popović, odvjetnica iz Križevaca Sanela Kontin Miklin.

Raspravljana je pravna problematika postupaka povodom kršenja antidoping pravila, istaknuti su procesni i materijalnopravni problemi s kojima se susreću suci te se razgovaralo o pravnom okviru koji takve postupke povezuje. Također, prezentirana su rješenja koje su zemlje regije primijenile u rješavanju navedenih problema te se raspravljalo o potencijalnoj potrebi donošenja posebnog zakona o sprječavanju dopinga u sportu kao lex specialis.

Ovo je prvi u nizu sastanaka koji će biti održani na spomenute teme, a čiji je cilj podizanje kvalitete donošenja odluka povodom kršenja antidoping pravila kao i iniciranje pozitivnih normativnih rješenja koja reguliraju antidoping.