Kreator nezavisnog izvještaja Svjetske antidoping agencije (WADA) o insitucionaliziranom dopingu u Rusiji, Richard McLaren, izjavio je da bi sportiste trebalo obavezati da izvještavaju o doping prekršajima drugih sportista kojima su svjedočili ili za koje znaju.

Kanadski profesor prava je izjavio da bi sistem prijavljivanja trebalo urediti na osnovu pravila o namještanju mečeva gdje se neprijavljivanje takvih situacija smatra prekršajem..

Međutim, McLaren je naveo tokom svog govora na sportskoj konferenciji „Play the game“ da bi sportske federacije trebale izgraditi povjerenje sa sportistima kako bi ovakav sistem funkcionirao.

„Sportisti trebaju govoriti, oni su na prvoj liniji fronta i mislim da je vrijeme da razmotrimo da ih obavežemo da prijave sve koruptivne aktivnosti,“ izjavio je. „Možemo samo omogućiti da svi imaju povjerenja da će sve biti obavljeno u povjerenju.“ Sve što možemo je omogućiti da svi imaju povjerenje da sve može biti obavljeno u povjerenju“

„Ako ćemo ohrabrivati ljude da istupe i progovore, onda moramo imati striktnu i rigoroznu povjerljivost. To povjerenje tek treba biti uspostavljeno. Sportiste moramo uvjeriti da mogu biti i da će biti zaštićeni.”

Cijelu vijest možete pročitati na ovom linku.