Talijanski doktor Michele Ferrari je na žalbenom sudu proglašen krivim, čime mu je potvrđena osamnaestomjesečna kazna izrečena u aprilu ove godine.

Dr. Ferrari je poznat po radu s nekoliko najpopularnijih vrhunskih sportista, uključujući Lancea Armstronga. Američka antidoping agencija (USADA) mu je doživotno zabranila bilo kakvo učešće u sportu zbog davanja dopinga Armstrongu i drugim biciklistima iz tima „US Postal Services“, ali je on te optužbe uvijek poricao.

Dr. Ferrari je proglašen krivim u proljeće nakon istrage o njegovoj saradnji sa italijanskim biatloncem Danielom Tascherom, koji je suspendovan na devet mjeseci. Tachlerov otac Gottlieb – bivši predsjednik Međunarodne biatlonske asocijacije – također je suspendovan na godinu dana. Ove kazne su također potvrđene na apelacionom sudu.

Ovo je prvi put da dr. Ferrari bude proglašen krivim na sudu zbog dopinga iako duga istorija optužbi za doping seže još od ranih 1990 – ih kada su mnoge koristi EPO – a po prvi put zabilježene. Talijanske novine Corriere della Sera su objavile da je dr. Ferrari najavio da će se žaliti Vrhovnom sudu Italije. Jedino u čemu je do sad uspio je smanjenje – sa 2500 eura na 12500 – troškova suda koje mora platiti Svjetskoj antidoping agenciji (WADA).

Policija je „ozvučila“ telefone i slušala razgovore između dr- Ferrarija i Taschlera. Vjeruje se da su u tim razgovorima pojašnjeni načini primjene EPO i detalji o tajnom telefonskom broju na koji je dr. Ferrarija moguće kontaktirati. Taschler je tjerao svog sina na saradnju sa dr. Ferrarijem kako bi podstaknuo njegovu sportsku karijeru

Više o ovom slučaju možete pročitati na ovom linku