Danas je „Svjetska antidoping agencija“ (WADA) obavijestila svoj Izvršni komitet i Osnivački odbor, da je krajem oktobra WADA-in Nezavisni odjel za prikupljanje obavještajnih podataka i istrage (I&I) prikupio nove podatke vezane za WADA-akreditovanu laboratoriju u Moskvi.

Danas je „Svjetska antidoping agencija“ (WADA) obavijestila svoj Izvršni komitet i Osnivački odbor, da je krajem oktobra WADA-in Nezavisni odjel za prikupljanje obavještajnih podataka i istrage (I&I) prikupio nove podatke vezane za WADA-akreditovanu laboratoriju u Moskvi. Naime, I&I odjel je u posjedu elektronskog dokumenta za kojeg je Odjel ubijeđen da je baza podataka Laboratorijskog sistema upravljanja informacijama (LIMS) moskovke laboratorije, odnosno podataka o testiranju u periodu januar 2012 – avgust 2015.

18.7.2016. godine, WADA-ina nezavisna Mclaren istraga je potvrdila navode o institucionaliziranoj manipulaciji doping procesom prije, za vrijeme i nakon Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Sočiju, koje je izvršio Dr. Grigorij Rodčenkov, bivši direktor moskovske laboratorije. U svom izvještaju, profesor Richard McLaren je naveo kako bi, u potpunom kršenju Međunarodnih standarda za laboratorije WADA-e (ISL), moskovska laboratorija bi prijavla sve pozitivne slučajeve analize Ministarstvu sporta; Ministarstvo bi iste vratilo sa naredbom „sačuvati“ ili „karantin“; ako bi naredba bila „sačuvati“, laboratorija bi u WADA-in sistem za upravljanje antidoping aktivnostima (ADAMS) prijavila rezultat kao negativan, a sportista bi tim zataškavanjem profitirao. Usporedbom ovih novih podataka sa saznanjima McLarenove istrage i sa onim pto je prijavljeno u ADAMS, WADA-ina baza dokaza je pojačana.

„WADA nastavlja da čvrsto stoji iza rezultata nezavisne McLaren istrage,“ rekao je Craig Reedie, predsjednik WADA-e. „Ovi novi podaci nam služe da pojačamo naše zahtjeve prem Ruskim vlastima da i oni javno prihvate rezultate, tako da bismo svi mi mogli krenuti naprijed u ponovnom građenju javnog povjerenja i pouzdanja u ruski sport.“

Trenutno WADA I&I finalizira forenzičku anlizu ogromnog propratnog dokumenta, i, procjenjuje koje su informacije relevantne. Odjel očekuje da pošto je u poziciji da dadne više informacija WADA izvršnom komitetu i Osnivačkom odboru koji imaju sastanke 15. i 16. novembra.

U međuvremenu, WADA je izvjestila Schmid i Osvald komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta o situaciji, i, obavezuje se da će na vrijeme doprijeti do pogođenih antidoping organizacija u vezi sa novim podacima, kao i drugim razvojima situacije u vezi sa McLaren istragom.

U vezi sa hitnim narednim koracima:

Danas je WADA-in Nezavisni komitet za reviziju postupanja u skladu sa propisima (CRC) razmotrio ove nove podatke, koji će oblikovati preporuku za namjeru za održavanjem sastanka Osnivačkog odbora Agencije dana 16.11. o tome da li će ili ne proglasiti da Ruska antidoping agencija (RUSADA) postupa u skladu sa Svjetskim antidoping kodeksom (Kodeks).WADA-in odbor je proglasio da RUSADA ne postupa u skladu sa kodeksom u novembru 2015. godine, nakon otkrivanja raširenog dopinga kod ruskih atletičara koji su bili podvrgnuti WADA-inoj  komisiji. Od tada, Agencija radi sa RUSADA-om na izgradnji snažnog i održivog antidoping programa u Rusiji. Do sada je WADA izgradila mapu puta za usklađenost sa Kodeksom, koja naglašava ponovno uspostavljanje kriterija koje RUSADA mora ispuniti prije nego što WADA-in CRC dadne preporuku WADA-inom odboru da oni ponovo postupaju u skladu sa Kodeksom. Većina kriterija je ispunjena; međutim, dva nisu:

Da lica nadležna za antidoping u Rusiji moraju javno prihvatiti prijavljene rezultate McLarenove istrage.

Da ruska vlada mora dati pristup odgovarajućim licima do pohranjenih uzoraka i elektronskim podacima u moskovskoj laboratoriji. Oni su zapečaćeni zbog istrage na federalnom nivou.

Ovo je istraga koja je u toku, te WADA neće davati dodatne informacije u ovom momentu.