Čelnica Svjetske antidoping agencije – WADA i ministrica kulture u Vladi Kraljevine Norveške Linda Hofstad Helleland učestvovala je u radu Evropskog komiteta za WADA – tijela Vijeća Evrope u Strazburu, na kojem su razmatrana najznačajnija pitanja i izazovi u borbi protiv dopinga u sportu i saradnje sa WADA.

Predstavnici WADA Evrope na sjednici Vijeća Evrope istakli su značajnu ulogu i uspjehe koji ulaže predsjednik Istočnoevropske antidoping organizacije i pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH Amir Avdagić, iskazujući na taj način podršku aktivnostima.

Na simpoziju Instituta za antidoping organizacije (INADO), Amiru Avdagiću, pripala je čast da skupa sa direktoricom Antidoping agencije SR Njemačke prof.dr.Andreom Gotzmann, slavnim američkim atletičarom Edwinom Moses, osvajačem olimpijskog zlata 1976. i 1984. u disciplini 400 metara s preprekama i jednim od kreatora antidoping programa u SAD-a, kanadskom dizačicom tegova Christine Girard, osvajačicom bronzane medalje na Olimpijadi u Londonu 2012, koja čeka dodjelu zlatne medalje nakon što je utvrđeno da su osvajačice srebrne i zlatne medalje bile pozitivne na doping, i predstavnicom paraolimpijaca, podrži svjetsku kampanju #MyMoment za čist sport na predstojećim zimskim Olimpijskim igrama u Pyongchangu 2018.

#MyMoment je globalna kampanja na društvenim medijima kojom se žele osnažiti i potaknuti sportisti na svim nivoima, kao i navijači i fanovi, da se bi se i njihov glas za čist sport mogao čuti, a bit će provedena i u Bosni i Hercegovini.