Ukrajinskoj atletičarki Nataliji Lupu izrečena je kazna zabrane bavljena sportom na osam godina zbog drugog antidoping prekršaja, objavila je Međunarodna atletičarska asocijacija (IAAF).

Period kazne za trkačicu na 800 metara teče od 27. decembra 2016 do 26. decembra 2024.

IAAF je izjavila da je evropska dvoranska šampionka iz 2013. sankcionirana nakon testiranja na takmičenju u Brovaryju 19. jula 2016.

Svi rezultati Lupuove postignuti od jula 2016. do početka perioda zabrane su poništeni.

Lupova je inače već bila kažnjena devetomjesečnom zabranom bavljenja sportom nakon što je 2014. godine njen uzorak, prikupljen na Svjetskom dvoranskom prvesntvu u Sopotu, bio pozitivan na zabranjeni stimulans methylhexaneamine.

 

Šefica Antidoping agencije Ujedinjenog Kraljevstva (UKADA) Nicole Sapstead odbila je mogućnost da sportistima bude ugrađen mikročip kako bi ih se spriječilo u korištenju dopinga.

Na području Bosne i Hercegovine od 12. do 19. septembra provedena je operativna akcija kodnog naziva “Pangea X”, a cilj je bio borba protiv ilegalne prodaje lijekova putem interneta i prodaje na drugim mjestima za koje postoji sumnja da se koriste za ilegalnu prodaju neodobrenih i krivotvorenih lijekova i medicinskih sredstava.

Izvršni odbor Međunarodne federacije  dizača tegova jednoglasnom odlukom je  podržao inicijativu da se pripadajućim savezima izrekne mjera jednogodišnje suspenzije ukoliko tri ili više sportista, članova tih saveza, budu pozitivni na ponovnom testiranju uzoraka sa Olimpijada 2008. i 2012.

Najnoviji “slučaj Srna”, pozitivan doping-test bivšeg kapetana hrvatske reprezentacije iznova je probudio interes za temu dopinga.

Predstavnici Agencije za antidoping kontrolu BiH su učestvovali u sportsko rekreativnoj manifestaciji „Pokret za radost – fitnes dan“ održanoj u srijedu 27.09. u Tuzli.

Svjetska antidoping agencija (WADA) je u nedjelju 24.09. u Parizu održala sastanak Izvršnog odbora. Dvanasestočlani komitet je WADA – ino tijelo za kreiranje politike i čini ga podjednak broj predstavnika olimpijskog pokreta i vlada.

Izvršni odbor odobrio Listu zabranjenih supstanci i metoda za 2018. (koja će biti objavljena prije 1. oktobra 2017) i dobio podršku od predsjedavajućih WADA – inih stalnih odbora, a fokus cjelodnevnog sastanka je bio na finansijama, budućeg grada domaćinu WADA – inog sjedišta i usklađenosti potpisnica sa Svjetskim antidoping kodeksom.

Osvrćući se na održani sastanak, predsjednik WADA, Sir Craig Reedie je izjavio, „Izuzetno sam zadovoljan današnjom razmjenom informacija među članovima Izvršnog odbora u svrhu jačanja sporta bez dopinga. Donesene su važne odluke, a neke od tema će biti razmotrene sastanku WADA Utemeljiteljskog odbora u novembru.“

Generalni direktor, Olivier Niggli, je otvorio sastanak sažetkom o najbitnijim operativnim temama prije nego što su članovi odbora pažnju preusmjerili na financije. Gospodin Niggli je pojasnio da, kao dodatak sastanku WADA odbora iz novembra 2016. na kojem je dogovorena serija preporuka u svrhu jačanja WADA, je menadžment razvio četvorogodišnji budžet (2018 – 2021) koji artikulira temeljne oblasti koje moraju biti poboljšane i u koje treba uložiti najviše sredstava: obavještavanje i istrage; program zviždača; jačanje kapaciteta antidoping organizacija; edukacija/istraživanja društvenih nauka; akreditiranje laboratorija; naučna istraživanja; i, sistem za antidoping održavanje i menadžment (ADAMS). Niggli je istaknuo da će WADA, po budžetu za 2017. u iznosu od 29, 7 miliona dolara, koji jeusvojen da bi ispunio preporuke odbora, WADA će tražiti povećanje budžeta, i to: 8% za 2018, 15% za 2019. i 2020. i 5% za 2021. Komitet se složio da za prijedlozi za povećanje budžeta za 2018. od 8% i 5% biti predloženi odboru uz preporuku komiteta. Po pitanju prijedloga za budžete 2019 – 2021, vlade su zatražile više vremena kako bi raspravili načine i sredstva za primjenu obaveza koji iz njih proističu.

Srpska asocijacija američkog fudbala kaznila je Miloša Jankovića sa dve godine zabrane učešća u sportu, zbog doping pozitivnog rezultata na amfetamin, prilikom kontrole 25.3.2017. godine.

Jankoviću kazna teče od privremene suspenzije koja mu je izrečena 25.5.2017. godine.

(IIzvor: ADAS)

Arbitražni sud za sport (CAS) je donio odluku kojom je ruskoj troskokašici Anni Pjatih izrečena kazna zabrane bavljenja sportom na 4 godine.

Džudo savez Srbije kaznio je Miroljuba Ivezića sa 4 meseca zabrane učešća u sportu, kao i diskvalifikacijom ostvarenih rezultata, zbog doping pozitivnog rezultata na klomifen, na Državnom prvenstvu Srbije 28.5.2017. godine. Kazna teče od dana privremene suspenzije 21.7.2017. godine. Džudo savez Srbije je pri izricanju kazne, kao olakšavajuću okolnost, uzeo to da je Ivezić klomifen koristio u medicinske svrhe.