Povodom obilježavanja „Dana poštenog takmičenja“ (Play True Day) u utorak 10.04. je na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru održano edukativno predavanje na temu „Štetni utjecaj dopinga u sportu“.

Univerzitet u Lozani, i njegova jedinica za istraživanje i ekspertizu u antidopingu (REDs) bili su domaćini godišnje skupštine i radionice INADO (Instituta za nacionalne antidoping organizacije) pod nazivom „Priča o dva Kodeksa“, u okviru kojih je aktivno sudjelovao pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH Amir Avdagić.

Antidoping eskpert Vijeća Evrope iz Bosne i Hercegovine Amir Avdagić sudjelovao je u radu sjednica antidoping tijela Vijeća Evrope koje su održane u Varšavi 26. i 27. februara.

Sukladno Međunarodnoj konvenciji protiv dopinga u sportu, Svjetskom antidoping kodeksu, Zakonu o sportu u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ br. 27/08, 102/09, 66/16), Međunarodnom standardu za testiranja i istrage i Programu obuke doping kontrolora 2018.-2020. godina Agencije za antidoping kontrolu BiH, pozivaju se zainteresirana fizička lica da se prijave na Javni poziv za obuku, certificiranje i akreditiranje/reakreditiranje doping kontrolora.

Krajnji rok za podnošenje prijave je ponedjeljak, 12.03.2018. godine. Nepotpune i neblagovremene prijave, kao i prijave poslane elektronskom poštom, neće se razmatrati.

Detalji, uvjeti, informacije o potrebnoj dokumentaciji i prijavni obrazac su dostupni na sljedećim linkovima

Fudbaler Šahtara iz Donjecka, Darijo Srna, je zbog korištenja nedozvoljenih sredstava suspendiran je na 17 mjeseci.

Slovenskom hokejašu Žigi Jegliču zabranjen je nastup u utakmici drugog kruga protiv Norveške jer je bio pozitivan na doping kontroli tokom Zimskih olimpijskih igara koje se održavaju u Pjongčangu. Ujedno je i protjeran iz olimpijskog sela.

Taekwondoe asocijacija Srbije kaznila je Milicu Janićijević sa osam mjeseci zabrane učešća u sportu, zbog doping pozitivnog rezultata na furosemid na Kupu Srbije 30. 9. 2017. godine.

Britanski sprinter Nigel Levine, privremeno je suspendiran nakon što je bio pozitivan na doping testu, objavio je u srijedu Britanski  atletski savez.

Svjetska antidoping agencija (WADA) je pozdravila odluku Europskog suda za ljudska prava kojom se odbija propitivanje pravila o lokaciji sportiste, ključnog elementa globalnog sporta za testiranje van takmičenja.

Arbitražni sud za sport (CAS) je ukinuo doživotne suspenzije za 28 ruskih sportista kojima je zabranjen nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.