Povodom obilježavanja petnaest godina rada Antidoping agencije Njemačke (NADA), pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine i predsjednik Istočno evropske antidoping organizacije Amir Avdagić pozvan je da aktivno sudjeluje u radu simpozija, koji se održava u muzeju „Kuća istorije SR Njemačke“ u Bonnu.

Pored Avdagića u radu simpozija, kao pozvani sudionici, sudjelovali su Sir Craig Reedie predsjednik Svjetske antidoping agencije (WADA), predstavnici Vijeća Evrope, Travis Tygart predsjednik Antidoping agencije SAD-a (USADA), direktori Antidoping agencija Austrije, Švicarske, Malte, Kanade i Singapura te predstavnici njemačkih institucija Instituta za analitiku dopinga i sportsku biohemiju, Instituta za sportsko pravo i drugi.

Predsjednici upravnog odbora NADA dr.Andrei Gotzmann Avdagić je uručio specijalnu zahvalnicu za doprinos u borbi protiv dopinga u sportu na međunarodnoj razini. Dr.Gotzmann je izrazila zahvalnost i spremnost NADA da snažno podrži sve procese i aktivnosti koje poduzima Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine u borbi protiv dopinga u sportu, dok je Avdagić naglasio odličnu saradnju te najavio skoro potpisivanje protkola o saradnji o brojnim zajedničkim aktivnostima.

Na simpoziju su razmijenjena znanja i iskustva iz oblasti sistema doping kontrola, medicinskih a naročito pravnih pitanja sa posebnim akcentom na kršenje antidoping pravila uz učešće prof.dr.Martin Nolte (Institut za sportsko pravo Keln), dr.Lars Mortsiefer (voditelj pravnog odjela Antidoping agencije SR Njemačke) i Kai Greber (Više tužilaštvo Njemačke).